over Rotterdamse Munt

Ontdek, pluk en proef onze stadstuinen

Welkom bij Rotterdamse Munt. In onze heerlijke oase groeien kruiden en eetbare bloemen uit alle windstreken. Ontdek wat deze stadsnatuur je te bieden heeft, volg een inspirerende workshop of geniet van de rust met een zalig kopje kruidenthee.

Samen met stadsgenoten maken we boeiende stadstuinen waar kinderen en jongeren de kracht en magie van planten ontdekken, waar je als stadsbewoner je talent verder ontwikkelt en waar je als bedrijf een teamdag organiseert. Verwonder je over de stadsnatuur en prikkel al je zintuigen.

Kleuren, geuren en smaken
We leren veel van de (stads)natuur. Wij laten je de diversiteit in smaak, schoonheid en wijsheid graag beleven. Regelmatig houden we inspirerende workshops voor volwassenen, kinderen en jongeren. Het actuele programma vind je in de agenda op onze website.

Krijg je geen genoeg van die mooie kleuren en smaken? Pluk in het groeiseizoen een mooi boeket, je favoriete smaakmakers, theekruiden of salades met blad en bloem. Met onze eigengemaakte kruidenthee,geoogst en gedroogd door ons en collega’s in de regio,proef je jaarrond de smaken van de stadsnatuur.

Rotterdamse Munt maakt groen voor de stad!

Bij ons ontdek je de kracht van groen. Samen bouwen we kennis op om onze stad groener te maken. Groen zorgt voor een levendige stad en een gezonde planeet. Het filtert water en de lucht die we inademen, het werkt verkoelend in de zomer en biedt beschutting in de winter. Groen verbetert onze gezondheid, vergroot ons geluksgevoel én zorgt ook voor super verse en smaakvolle oogst. Daarom steken wij de handen uit de mouwen en maken we groen voor de stad!

Achtergrond

“Steden hebben de mogelijkheid om kansen te bieden voor iedereen, alleen omdat en alleen wanneer deze steden gemaakt zijn door iedereen”, aldus Jane Jacobs, stadssocioloog uit New York. Zij staat bekend om haar pleidooi voor creatieve steden waar veel ruimte is voor dynamiek en initiatief van burgers; zij pleit voor inclusieve stadsontwikkeling.

De initiatiefnemers van Rotterdamse Munt zagen dat er in de stad veel behoefte is aan productieve, groene ruimte. Er zijn stadsgenoten die  groene, levendige openbare tuinen, dicht bij huis zeer waarderen. Er zijn stadsgenoten met groene vingers en veel energie die graag actief meewerken aan het creëren van zo’n groene oase.

In de stad is royaal behoefte aan lokaal en biologisch geteelde kruiden; en er is veel nieuwsgierigheid naar natuurlijke teeltmethoden en smaken. Tegelijk is er veel talent in deze vakgebieden aanwezig en zijn er stadsgenoten die zich graag ontwikkelen.

Dit zijn een aantal behoeften die wij samen hebben gebracht in de stadskruidentuin Rotterdamse Munt.

Geschiedenis

Rotterdamse Munt is ontstaan uit een bewonersinitiatief op een braakliggend terrein in het ontwikkelingsgebied ‘Parkstad’. In 2014 is de tuin aangelegd samen met buurtbewoners.  In 2018 maken we de sprong van onze  tijdelijke proeflocatie naar onze  permanente locatie in de buurt waar het initiatief kan doorgroeien naar een zelfstandige impact gedreven onderneming.

Missie

Stichting Rotterdamse Munt wil bijdragen aan een levendige en gezonde stad door groene ruimte te maken en groene activiteiten te organiseren waarin buurt- en stadsbewoners samen werken aan de groene & gezonde stad!

Doelen

1. Ontdekken & leren.
De stadskruidentuin is een laagdrempelige leeromgeving en een fijne ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden en met verschillende culturele achtergronden.

2. Samenwerken aan een vitale stad.
In de kruidentuin op Zuid krijgen mensen gelegenheid om mee te doen, om samen te werken en/of initiatief te nemen voor een groen & gezond Rotterdam. Iedereen kan bijdragen! Alleen ga je snel; samen kom je verder!

3. Talentontwikkeling.
In de kruidentuin worden medewerkers gestimuleerd om te werken aan de eigen ontwikkeling, waardoor zijzelf steviger komen te staan in onze huidige maatschappij.
In onze organisatie worden medewerkers uitgedaagd tot creativiteit, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, doorzetten en reflectie.

Organisatie

Stichting Rotterdamse Munt is een netwerkorganisatie. Het werk wordt georganiseerd in het tuinteam, het tuingidsenteam en het gastenteam. Het kernteam is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en de continuiteit voor de toekomst. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door de drie betrokken, professionele bestuurders.