In onze stadsnatuur staan talloze eetbare en geneeskrachtige planten. Sommige daarvan vind je ook gewoon in bermen. We zien deze planten vaak als onkruid, terwijl ze ons liefdevol hun smaak en/of gezondheidskracht of geneeskracht bieden. In deze opdracht ga je zelf op zoek naar de ingrediënten en ga je bijgaande lekkere en gezonde bereidingen maken. Zo maak je je huisgenoten of huisgenootjes ook blij.

Recept voor soep met prik

Brandnetels zijn lekker en gezond. Je kunt er thee van trekken. Je kunt brandnetel meebakken in je omelet of pannenkoek. En je kunt er soep van koken.

Trek een paar tuinhandschoenen aan en ga op zoek naar brandnetels. Pluk de jonge, gezonde en schone blaadjes. Dit heb je verder nodig: een ui, teentje knoflook, een aardappel, 1 liter water, bouillonblokje, wat olie, peper en (plantaardige) room naar smaak.

Was de brandnetels goed en haal de blaadjes van de stelen. Je hebt ongeveer een maatbeker van een liter gevuld met blaadjes nodig. Was de aardappel en snij deze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook.

Fruit eerst het uitje en de knoflook in een beetje olie. Doe daarna de brandnetelblaadjes erbij, de aardappelblokjes, een liter water en een bouillonblokje. De aardappel werkt als bindmiddel voor de soep. Laat alles  een kwartiertje pruttelen, tot de aardappel gaar is. Haal dan de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met wat peper. Je kan eventueel een scheutje (plantaardige) room toevoegen. Brandnetelsoep is het lekkerst als je deze direct opeet (kun je beter niet bewaren).
Smakelijk eten!

Wist je dat…

…. je alle planten en bloemen die in de stadstuinen van Rotterdamse Munt groeien kunt eten?

…. een van de stadstuinen van Rotterdamse Munt een biologische kruidentuin is?

…. er dus geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt?

… je van de blaadjes en bloemen van de planten lekkere dingen kunt maken, zoals thee, soep, salade, kruidenpannenkoekjes en omeletjes?

 

Waar of niet waar?

  1. Er zijn planten die vechten om niet opgegeten te worden door dieren of mensen
  2. Brandnetelsoep prikt in je mond als je die eet.
  3. Naast een brandnetel groeien altijd planten die helpen tegen de jeuk van de brandnetelprik
  4. Als er geen brandnetels zouden zijn, zouden sommige vlindersoorten uitsterven.