oktober 2019 | Tuinwerk jaartraining – groei in het seizoen

In oktober start er weer een basistraining voor tuincoördinatoren.

Stadslandbouw is een bijzondere manier van werken aan een groene & gezonde stad. Bij stadslandbouw zoals onze stadskruidentuin gaat het om meer dan alleen de ecologische kwaliteit en royale  diversiteit in kruiden, groenten en bloemen. Wij creëren de voorwaarden voor groen dat ecosysteemdiensten levert; en tegelijk met het groeiproces van planten groeien ook mensen, onze stadsgenoten.

De tuincoördinator stuurt een kleine groep vrijwillige tuinmedewerkers aan om praktisch tuinwerk te doen. Vrijwilligers hebben onderling grote verschillen in cultuur en taalbeheersing, opleidingsniveau, mentaal- emotionele conditie, leeftijd en re- integratie behoefte. Onze uitdaging is mensen betrekken en motiveren tot praktische inzet en samenwerking met oog voor individuele behoefte, beperkingen en mogelijkheden.

Lees verder over deze rol  Wat doet de tuincoördinator bij Rotterdamse Munt.?

Opbouw van de training.

De training bestaat uit tuinwerklessen waarin jij als (aankomend) coördinator kennis opdoet over het gehele groeiproces. Je krijgt ook praktische handvatten om deze kennis over te dragen. Parallel worden begeleidings- en communicatievaardigheden op een speelse manier aangereikt en getraind.

De jaartraining bestaat uit 18 bijeenkomsten en een excursie naar een kruidenbedrijf. De lessen zijn eens per 2 weken op zaterdagochtend van 9.30 uur tot 12.30 uur en bestaan uit  theorie en veel praktische oefeningen. Ieder deelnemer formuleert vooraf zijn/haar eigen overkoepelende leerdoel en gedurende het cursusjaar wordt er samengewerkt aan deelopdrachten. Stap voor stap, stappen we het nieuwe groeiseizoen in!

Gratis voor vrijwilligers.

Deze jaartraining is gratis voor onze vrijwilligers dankzij het vertrouwen en de support van stichting ter Bevordering van Volkskracht en de Provincie Zuid-Holland. Bij voldoende aanwezigheid bij zowel de tuinwerklessen als de begeleidingstrainingen krijg je een certificaat.

Er kunnen maximaal 12 vrijwilligers meedoen.

Over de docenten

Jose van der Meij is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling, coaching en talentontwikkeling met het bedrijf Academie Wending. In een ver verleden is zij opgeleid tot Biologisch- Dynamisch boerin aan de Warmonderhof. In de Rotterdamse Munt komen deze twee liefdes weer samen.

Bas de Groot werkt bijna 20 jaar in de agrarische sector en is opgeleid aan de de Warmonderhof, de opleiding voor biologisch dynamische landbouw. Hij was meer dan 10 jaar zorgboer en -tuinder, coördinator van de opleiding landbouw en zorg, mede-initiatiefnemer van expertisegroep stadslandbouw Eetbaar Rotterdam en bedenker en medeoprichter van stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad.

Top